Colamerken geven cola, Hollywood geeft romantische films. Alleen met Tinder en het romantische ideaal is iets aan de hand, zeggen critici. Want wil Tinder ons 'hun product' liefde geven, of ons vangen in het web van de zoektocht ernaar?
Het tweede stelt onder meer de Belgische onderzoekster Elisabeth Timmermans in haar onderzoek en boek Liefde in tijden van Tinder. Tinder wil het liefst, zegt Timmermans, dat jij de ware juist niet vindt. Wetenschapper Duits denkt dat evengoed. “Of ze willen dat moment heel lang uitstellen.”
Een algoritme, een computerformule, bepaalt welke matches jij als eerst te zien krijgt. Tinder heeft nooit willen uitleggen hoe die algoritmes werken. Tinder-medewerkers die vertrokken bij het bedrijf gaven soms inzichten. Evenals algoritmes-experts.
Als nieuwe Tinderaar zou je als eerst vooral topprofielen zien van mensen die vaak aantrekkelijk werden gevonden. Jij krijgt het gevoel: hier moet ik zijn voor een mooie date. Daarna zouden er profielen volgen die gemiddeld aantrekkelijk worden gevonden, of minder dan dat. Alle profielen zouden letterlijk een rating hebben (de zogenoemde Elo-score).
Het algoritme ontdekt via jouw zoektocht, door gemiddelde profielen die jij soms toch liket, steeds beter wat jouw unieke voorkeuren zijn. Matches die - bijvoorbeeld via haarkleur, profielbeschrijving, postuur en woonomgeving - aan al je verwachtingen voldoen houden ze vermoedelijk achter. Denken deskundigen.
“Om je getriggerd te houden krijg je waarschijnlijk nu en dan zo’n topprofiel aangeboden, of je krijgt ze sneller als je betaalt" zegt Thijs. "Je krijgt nooit alle topmatches in een keer." De kans dat je de ware vindt, zou niet te groot mogen worden. "Dan gaat die app van je mobiel en zijn ze je kwijt."