Door de intelligente lockdown hebben we minder (fysiek) contact met anderen en kunnen we ons soms best eenzaam voelen. Wat moeten we deze gevoelens? En heeft eenzaamheid ook een positieve kant? 3FM-dj Joram bespreekt het onder andere met de bekende Vlaamse psycholoog Dirk de Wachter. Check de podcast hieronder via Spotify.

Joram biecht in deze 3FM Special op dat hij zich soms ook eenzaam voelt. "Als ik alleen ben, als ik het gevoel heb dat ik mijn ei bij niemand kwijt kan of als er niemand naar me luistert. Dan voel ik me alleen en denk ik: er is niemand voor mij."

Abonneer je op de 3FM Specials podcast via AppleRSS-feed, luister via Spotify, of luister via de pagina van NPO 3FM.

Menselijk

Psychiater Dirk De Wachter stelt Joram gerust. Volgens hem is het niet meer dan menselijk dat je je soms alleen en zelfs een beetje eenzaam voelt. "Dat hoort bij het leven. De mens is fundamenteel eenzaam," legt De Wachter uit. "Het is een wezenlijke levenspositie die iedereen ondervindt. Het kan geen kwaad om daar af en toe in te zitten."

Psychiater Dirk De Wachter

Volgens De Wachter is er wel een oplossing, namelijk je eenzaamheid doorbreken. Dit doe je door erover te praten met anderen. "Spring in het diepe, blijf zwemmen en wees niet bang om te verdrinken!"

Falen

Studentenpastor Maarten Vogelaar organiseert retraites. Hij filosofeert dan met mensen over de zin van het leven en helpt hen om hun eenzaamheid onder woorden te brengen. Volgens hem is de maatschappij te veel gericht op prestaties. "Als je je eenzaam voelt, zien we dat als falen. Dat is in het begin benauwend, maar als ze doorgaan ontdekken ze iets moois. Aan het einde van het weekend willen ze vaak niet eens terug naar de 'normale wereld' – in positieve zin."

Maarten Vogelaar

Eenzaamheid omarmen

Ook Mirjam Deckers voelde die druk vanuit de maatschappij. "Ik had het prima voor elkaar. Ik woonde in de binnenstad van Groningen, maar ik ontdekte dat ik in het drukke studentenleven heel eenzaam was," vertelt ze. Mensen om haar heen waren zo druk bezig met presteren dat er weinig aandacht meer voor elkaar was. Ze begon een zoektocht om te kijken hoe het anders kon.

Inmiddels omarmt ze de eenzaamheid, want sinds september 2018 woont ze met zeven anderen in een jongerenklooster, voor jongeren van 20 tot 30 jaar. "We bidden vier keer per dag, lezen uit de Bijbel en zijn ook zeven minuten stil met elkaar."

Onbelangrijke afspraken schrapte ze en ze weigerde zelfs een aantal baantjes. "Ik merk nu dat ik ook aan kleinere dingen veel waarde kan besteden. Je gaat je richten op de mensen om je heen, en op de natuur. Het gaat niet altijd om meer is beter, maar minder is beter. Soms is het goed om dingen niet te doen. 'Nee' kan ook een antwoord zijn."

Soort sekte

3FM-dj Angelique Houtveen bezocht een stilteretraite. "Ik was op een punt in mijn leven dat ik onrust voelde." Haar relatie was net uit en ze had een tijdje weinig vrienden. "Je kan jezelf proberen te overtuigen dat je niet eenzaam bent, maar als je het voelt, dan voel je het. Je moet er ook fysiek bij stil staan, want je voelt het ook in je lichaam."

3FM-dj Angelique Houtveen

Toen een vriendin haar een meditatieretraite aanraadde, trok Angelique de stoute schoenen aan en besloot zich op te geven. "Ik kwam aan bij de boerderij en dacht: wow, ik ben in een soort sekte beland, dit is super weird. Je had een vorm van meditatie waarbij iedereen eerst heel hard ging schreeuwen en vervolgens doodstil werd."

Naarmate de tijd vorderde, vond ze gelukkig de rust in zichzelf terug. "Ik onderdrukte mijn gevoelens en die kwamen hier naar buiten. Het is oké om je eenzaam te voelen."

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit vind je ook interessant