Luister de podcast hier, of abonneer op de podcast via iTunes, voor de Android-gebruikers kan dat op Stitcher of op Spotify.
In de Tussenuur-podcast spreekt 3FM-dj Jamie Reuter met YouTuber en queer Bradley Braafhart, biseksueel Chaya Clephas en onderzoeker Emiel Maliepaard over seksualiteit. Wat als je geen hetero, homo of bi bent en je je in geen enkel 'hokje' thuis voelt? Hoe is het voor biseksuele om uit de kast te komen? En wat is queer zijn nou precies?
YouTuber Bradley Braafhart werd vroeger gepest op school, vertelt hij aan presentator Jamie Reuter. Klasgenoten maakten rottopmerkingen en hij kreeg kopstoten. Tijdens gym werd er geroepen: "Oehh Ferry Doedens [acteur uit GTST, red.], die zie jij zeker wel zitten hè?" Er was weinig tot geen ruimte om 'uit een kast' te komen.
Toen Bradley ging studeren en van Zeeland naar de Randstad verhuisde, veranderde er iets. Hij voelde eindelijk de vrijheid en ruimte om zijn eigen 'ik' te leren kennen. Nu noemt hij zichzelf queer, wat een parapluterm is voor mensen die niet hetero- of cis-normatief is. "Maar je mag me ook gay of bi noemen. Ik vind het eigenlijk allemaal prima."
Wel vindt Bradley het vervelend dat al die labels nodig zijn. Hij vindt mensen maar eenzijdig. "Ik heb mezelf uiteindelijk aangeleerd om 'uit de kast' te komen, omdat iedereen dat doet." Dat deed Bradley op Youtube.
Tekst loopt verder onder video
Blij met bi
Chaya Clephas was eigenlijk altijd heteroseksueel. Ze wist niet eens wat biseksualiteit was, totdat ze gevoelens kreeg voor een meisje. Ze merkte dat ze daar best voor openstond, maar verder dan zoenen ging ze niet. Later kreeg ze sterkere gevoelens voor een vriendin. "Ik onderdrukte het heel erg. We hebben wat onenigheid gehad, maar zijn nu gewoon weer vriendinnen."
Chaya is blij met het 'labeltje' bi want ze had vaak het gevoel dat ze nergens bij hoorde. Ze kreeg regelmatig de vraag: "Val je nou op mannen of vrouwen?". Dat hielp ook niet echt. Het labeltje bi geeft haar vastigheid. "Als ik nu zeg dat ik bi ben, is het tenminste duidelijk."
Tekst gaat door na afbeelding
Geen mannelijke vrouw
Toen Chaya uit de kast kwam reageerden haar ouders heel vrij en open. "Ik mocht zijn wie ik ben." Reacties van anderen verschilden. De een kwam met tips, de ander wuifde het weg met: "Nee joh, jij bent geen bi, jij bent gewoon hetero."
"Soms raak ik geïrriteerd als mensen beginnen over het stereotype bi. Ik had bijvoorbeeld een keer een discussie met een homoseksueel. Hij vond het maar vreemd dat ik er niet uitzie als een mannelijke vrouw."
Chaya vindt het soms wel vervelend dat mensen haar vergelijken met het stereotype bi, maar dan gaat ze gewoon het gesprek aan.
Luister de podcast hier, of abonneer op de podcast via iTunes, voor de Android-gebruikers kan dat op Stitcher en op Spotify.