Oude tradities in een nieuwe werkelijkheid

Uitzending do. 17 febr., 22:55 uur - NPO 2

In de buitenwijken van Amsterdam woedt, binnen de Ashanti-gemeenschap, een hevige strijd om het koningschap. De moderne Nana Nyanin is door de Ashanti oudsten benoemd tot koning van zijn stam. Maar de opperkoning in Ghana heeft de traditionele Nana Ama Serwaah aangewezen als koningin van Nederland. Kroniek van een Moderne Koning laat zien hoe de Ghanese Ashanti-gemeenschap in Nederland steun zoekt in oude tradities in een nieuwe werkelijkheid. En hoe twee verschillende leiders hun positie proberen te versterken.

Koning Nana Atakora Nyanin Ayebiafo I

Deze observerende documentaire toont hoe in de grauwe werkelijkheid van Amsterdam Zuidoost een besloten immigrantengemeenschap steun en verbondenheid zoekt in oude tradities. De kijker wordt onderdeel van grootse evenementen waarin de gemeenschap haar cultuur met veel theatraal spektakel viert. Het contrast met de verstedelijkte, westerse omgeving waar ze zich toe moeten verhouden steekt schril af tegen de intense belevingen van eeuwenoude dansen, muziek, zang en spiritualiteit. De film laat zien hoe beide werelden zich spiegelen in de complexe strijd tussen twee leiders die strijden om de gunst van hun volk.

Koning Nyanin

In 2016 werd Nana Nyanin benaderd door een ouderenraad van Ashanti’s in Amsterdam om het Ashanti koningschap, een bijna goddelijke status, op zich te nemen. Hij heeft lang getwijfeld. Deze functie brengt veel beperkingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Maar hij heeft de taak op zich genomen en is nu al jaren met verve koning.

Hij zoekt naar manieren om oude tradities vast te houden en toch succesvol te integreren in de Nederlandse werkelijkheid. Daarmee is hij voor sommigen een weldoener, anderen staan minder positief tegenover zijn progressieve houding.

Koningin Ama Serwaa Nyarko Kesewaa II

Koningin Ama Serwaa

Ama Serwaa is eigenaar van een kapperszaak onder haar woning in Ganzenhoef. Toen een ouderenraad van Ashanti’s in Amsterdam in 2016 koninklijke titels ging toewijzen, vonden ze Ama Serwaa niet geschikt om Ashanti koningin van Nederland te zijn.

Ama Serwaa zelf vindt dat koning Nyanin de Ashanti tradities verwaarloost en zijn oor laat hangen naar Nederlandse waarden en gewoonten. Serwaa claimt de Ashanti koningin van Nederland te zijn en zoekt daarin steun aan het hof van de Ghanese opperkoning.

Over de maker Kees-Jan Husselman

Regisseur Kees-Jan Husselman bracht zijn jeugd door in Tanzania en Malawi, waar hij op jonge leeftijd in aanraking kwam met culturen die op het Afrikaanse continent aanwezig zijn. Sinds 2012 reist hij regelmatig naar Ghana en verdiepte zich in de Ashanti’s. "In deze film wil ik de kijker volledig laten opgaan in hun wereld, met de traditionele kostuums, expressieve dansen en spirituele belevingen die ik zo goed ken uit mijn jeugd." 

"Maar ik wil ook het enorme contrast met de westerse buitenwereld invoelbaar maken. Aan de hand van de Ashanti koning en koningin wil ik de kijker meenemen in een strijd om macht en status, gelegitimeerd door een oude cultuur in een moderne wereld."