Vier inwoners van het verwoeste Aleppo, ooit doodgewone Syriërs. Allemaal maken ze de gruwelijke oorlog van dichtbij mee en documenteren zij wat ze zien. Over één ding zijn ze het eens: De Syrische revolutie is geen simpel verhaal van goed en kwaad. Ze geloven in de revolutie en verzetten ze zich vol geestdrift tegen het regime van Assad. Om vervolgens te ontdekken hoe anderen met de opstand aan de haal gingen, wereldleiders zo goed als religieuze fanaten. Beelden van een stad in puin worden ondersteund door een klaagzang van treurende vrouwenstemmen. Zij bezingen de tragedie van de revolutie en de oorlog.
A stranger came to town geeft een indringend inzicht in de verloren dromen van mannen die geloofden in een nieuwe lente voor Syrië, maar die bedrogen uitkwamen.
Nahel organiseerde de eerste ondergrondse protesten in Aleppo. Ahmed sloot zich aan bij het Vrije Syrische Leger, nadat hij was gevlucht voor zijn militaire dienst in het leger van Assad. Ferhad ervaart klachten die lijken op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Alle drie ontvluchtten hals over kop het land. De enige van hen die in Aleppo achterbleef -Issa - is dagelijks getuige van gewapende conflicten onder zijn keukenraam. De frontlinie van strijdende milities bevindt zich in zijn straat. Vanachter zijn keukenraam ontwikkelt Issa een heel eigen kijk op de rol van onderdrukkers en van 'vrijheidsstrijders'.
Thomas Vroege ontwikkelde zijn filmplan tijdens de IDFA-Mediafonds workshop. In 2015 won hij de Mediafondsprijs Documentaire. Uit het juryrapport: 'Een maatschappelijk urgent thema wordt op essayistische wijze bevraagd en onderzocht. Het is actueel en tijdloos tegelijk.'
De documentaire is een coproductie van HALAL docs en Human en werd mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.