Videobrieven over de naweeën van wereldnieuws.

Hoe geven mensen hun leven weer vorm als het stof van een crisis, die wereldwijd het nieuws haalde, is neergedaald en de camera’s naar een volgende brandhaard vertrokken zijn?

Baby Stress in China

China

"In China trouwen veel vrouwen omdat hun ouders dat willen, om vervolgens ongelukkig te zijn". Baby Stress in China biedt een inkijkje in hoe traditie en overheidsbeleid neerdalen in het leven van mensen in een Chinese miljoenenstad. Ontsnapt Xu aan de door zoveel vrouwen gedeelde ervaring van studeren, werken, trouwen en gezin? Of toch maar een gezin stichten?

→ Lees meer over de videobrief van Willy Sier

De Weense Klokkenluider

Oostenrijk

Een met verborgen camera’s opgenomen video liep in 2019 uit op de val de Oostenrijkse regering. Drie jaar later zit de klokkenluider, Julian Hassenthaler, in de gevangenis. Na een spraakmakend proces werd hij in maart 2022 beschuldigd van drugshandel en kreeg hij 3,5 jaar gevangenis. Filmmaker Christine Pawlata zocht hem op daar op.

→ Lees meer over de videobrief van Christine Pawlata

Liefde in Iran

Iran

Filmmaakster Negin Kianfar scheidde van haar man en werd gedwongen afstand te doen van haar kind. Om greep te krijgen op wat haar overkwam zet ze kennissen, buurtgenoten en anderen voor haar camera. Mannen en vooral vrouwen van verschillende generaties vertellen over hun ervaringen met ‘de liefde’ onder de huidige omstandigheden in Iran.

→ Lees meer over de videobrief van Negin Kianfar

Het Sloppennieuws

Kenia

Rondom de Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt een aantal van de grootste 'sloppenwijken' van Afrika. Hoeveel mensen er wonen, weet niemand. Alleen al voor Kibera lopen de schattingen uiteen van 300.000 tot 1.000.000 inwoners. Khajira zelf groeide op naast de vuilnisbelt van Dandora. Met een groep jongeren werd ze opgeleid tot camjo en maakt ze sinds 2010 maken het tweewekelijkse African Slum Journal.

→ Lees meer over de videobrief van Eriss Khajira

Akrams Bruiloft

Jemen

Tien jaar geleden raakte Akram tijdens zijn werk zwaar gewond. Hij overleefde, maar een groot deel van zijn onderlichaam moest geamputeerd worden. Nu duwt hij zich door de chaotische straten van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, op een plank met rolschaatswieltjes eronder. Moedig crosst hij op zijn zelfgebouwde kar overal doorheen. En dan is er de dag dat zijn grote droom uitkomt: zijn bruiloft.

→ Lees meer over de videobrief van Saleh Maglam

Debriefing Drone-operator

Syrië

Na twintig jaar trekt het Westen troepen terug uit Afghanistan, waar de eerst drone-oorlog werd gevoerd. Hoe ziet zo'n oorlog op afstand eruit? Regisseur Jack Faber verbindt video-footage uit Afghanistan met audio-opnames van Israëlische drone-operators. Zij citeren uit de debriefing-gesprekken die na afloop van hun missies in Gaza en de Palestijnse Gebieden plaatsvonden.

→ Lees meer over de videobrief van Jack Faber

God geeft geen Geld

Libanon

Het was de zwaarste niet-nucleaire explosie ooit die op 4 augustus 2020 grote delen van Beiroet verwoestte. Nu, meer dan acht maanden later, liggen de getroffen wijken onveranderd in puin. "Alsof een lichaam van steen verkracht is," zegt Nicole Torbey in de videobrief van de Libanese regisseur Mahmoud Kaabour. In deze 2Doc Kort volgt Kaabour Nicole, haar man Naji en dochter Yasmina in de maanden na de klap in hun pogingen hun leven weer op orde te brengen.

→ Lees meer over de videobrief van Mahmoud Kaabour

→ Lees verder: Libanezen zijn veerkrachtig, maar hebben daar niks aan

Zomerrust Srebrenica

Bosnië

Rob Zomer was soldaat van Dutchbat III in de vredesmacht naar Bosnië in 1995. Toen de enclave rond 11 juli 1995 viel, zag Zomer duizenden vluchtelingen die aan hun lot werden overgelaten. In 2008 besloot hij naar Srebrenica te verhuizen. Hij bouwt daar aan 'Zomerrust', een bed and breakfast voor veteranen die rust proberen te vinden met het verleden wat hen altijd bij zal blijven.

→ Lees meer over de videobrief van Prisca van der Mullen

De Stille Epidemie

VS

Fentanyl zorgde de afgelopen jaren voor een stille epidemie in de Verenigde Staten. Lijkschouwer Lakshmi Kode Sammarco ziet hoe de toename aan drugsdoden door de pijnstiller haar gemeenschap in het hart raakt. "Ik had nooit gedacht dat ik een bekende aan zou treffen op deze tafel."

→ Lees meer over de videobrief van Ilja Willems

Brief aan de Paus

Vaticaanstad

Tussen 1950 en 2020 zijn naar schatting 330.000 kinderen seksueel misbruikt binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk. In Italië filmde Christine Pawlata de schrijnende verhalen van dove ex-leerlingen van het Provolo Instituut in Verona. De slachtoffers schreven een brief aan de Paus: laat de 24 priesters die ons misbruikten alstublieft gestraft worden. Geen van de zaken kwam in Italië voor de rechter.

→ Lees meer over de videobrief van Christine Pawlata

De Onvoltooide Ierse Opstand

Noord-Ierland

In Noord-Ierland vreest de bevolking voor nieuwe grenzen, terwijl na 'The Troubles' in de tweede helft van de vorige eeuw werd beloofd dat er nooit meer een harde grens in Noord-Ierland zou komen. Voor de 21-jarige activist Jude Macrory is de Brexit een aanleiding om opnieuw te strijden voor een verenigd Ierland van 32 provincies en een terugtrekking van de Britten uit Noord-Ierland.

→ Lees meer over de videobrief van Oisín Kearney en Loretta van der Horst

Nieuwe Grenzen, Oude Wonden

Noord-Ierland

De 24-jarige Oisín Kearney vreest voor een opleving van het oude geweld wanneer door de Brexit de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland verdwijnt. 'Wat nu op het spel staat zal de levens van toekomstige generaties bepalen. Een harde Brexit of de vrede die we nu kennen: voor één van de twee houdt het hier op'.

→ Lees meer over de videobrief van Oisín Kearney

Een Koffie voor een Miljoen

Venezuela

De crisis in Venezuela heeft ervoor gezorgd dat er in het land sprake is van een hyperinflatie. In de documentaire van Romain Champalaune zien we hoe die inflatie gemeten wordt aan de hand van een kopje koffie. Wat betekent het om te leven in een land waarin geld geen waarde heeft, waarin geld tegelijkertijd alles en niets is. Hoe overleef je in de gekte van gigantische inflatie?

→ Lees meer over de videobrief van Romain Champalaune

Angelo en de Bommen

Italië

Op Sardinië trekt Angelo Cremone in zijn eentje ten strijde tegen de Duitse wapenfabriek naast zijn dorp. Saoeidische bommen die op Jemen worden gegooid, komen uit die fabriek. Maar de fabriek is ook de belangrijkste werkgever van de streek. Werk of moraal, voor die ongemakkelijke keuze stelt hij zijn streekgenoten. Het maakt hem niet bepaald een graag geziene dorpsgenoot.

→ Lees meer over de videobrief van Christine Pawlata

De Zaak Saleh vs Bush

VS

Op 20 maart 2003 beginnen Amerikaanse troepen aan de inval van Irak. Doel is het omverwerpen van het regime van dictator Saddam Hoessein, van wie wordt gesuggereerd dat hij over massavernietigingswapens beschikt. De zaak Saleh vs Bush is het persoonlijke relaas van de Amerikaanse advocaat Inder Comar. Hij is ervan overtuigd dat plegers van oorlogsmisdaden, zoals het beginnen van een oorlog die indruist tegen internationaal recht, gewoon veroordeeld zouden moeten worden.

→ Lees meer over de videobrief van Romain Champalaune