Hoe vind je je weg in een wereld waarin aandacht voor het individu wordt bedolven onder technologische vooruitgang, automatisering, algoritmen, prestatiedruk en bureaucratie?

Leve de vooruitgang! Tot op zekere hoogte dan. Wanneer mensen in de knel raken door geautomatiseerde systemen, kan die vooruitgang net zo goed onze ondergang betekenen.

Want wat betekenen die ontwikkelingen in de wetenschap en technologie als de autonomie van de mens in de verdrukking komt? Hoe blijf je zichtbaar als mens, wanneer keuzes en voorkeuren steeds meer door algoritmen worden gestuurd?

Bijdragen aan gedragsverandering

Deze systeempijn is een belangrijk onderwerp in de programmering van Human. Want het zijn vaak niet de allerrijkste of sociaal sterkste mensen die verstrikt raken in systemen, waar eigenlijk niemand om heeft gevraagd, maar die desondanks dagelijkse praktijk zijn. 

Neem bijvoorbeeld zoiets als ouderenzorg, waar we met programma's als In De Leeuwenhoek en Moeder Aan De Lijn, proberen aan te tonen wat "liefdevolle aandacht" in de praktijk inhoudt, maar hoe dat in de huidige zorg van alledag bijna onmogelijk is te geven aan cliënten. In onze onze docuserie Schuldig volgen we meerdere mensen die op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende rekeningen en schulden: burgers, deurwaarders, hulpverleners, schuldeisers en lokale politiek. Door het hele spectrum te belichten, wordt pijnlijk duidelijk hoe alle partijen de problemen en het systeem in stand houden. 

Door deze systeempijn voor het voetlicht te brengen, probeert Human een bijdrage te leven aan gedragsverandering door de kijker te confronteren met het alledaagse ongemak, de alledaagse dilemma’s in de omgang met dementie, ouderenzorg, bureaucratie, schuldenproblematiek, etcetera, en laten we zien hoe je dat zou kunnen overwinnen.