De oorlog in Gaza leidt tot verhitte discussies, ook op universiteiten in Nederland. Volgens studenten zijn universiteiten medeplichtig aan genocide. Zij eisen dat universiteitsbesturen de banden met Israëlische instellingen en universiteiten blootleggen en verbreken. Om deze eisen kracht bij te zetten, worden in navolging van Amerika tentenkampen opgezet. Sommige studenten schuwen daarbij de confrontatie niet.

Frederick Mansell en Tjebbe Venema

Aan de Universiteit van Amsterdam worden de protesten herhaaldelijk met politiegeweld ontruimd. Beelden van een bulldozer die door een barricade breekt, van vernielingen aan universiteitsgebouwen en van studenten die klappen krijgen van ME’ers, gaan de wereld over. Landelijke politici spreken van antisemitisme en ‘tuig van de richel’, journalisten wordt het werk onmogelijk gemaakt, terwijl de polarisatie in het verhitte debat steeds verder een kookpunt bereikt.

Is er nog een dialoog mogelijk in een debat waar mensen en meningen zo lijnrecht tegenover elkaar staan? In deze driedelige serie van Medialogica Ontleedt onderzoeken Frederick Mansell en Tjebbe Venema de beeldvorming rondom de studentenprotesten. Daarvoor spreken ze met studenten, docenten, rectoren, Openbaar Ministerie, media en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.  

Op het onderwerp studentenprotesten werkt Medialogica samen met de redacties van VPRO Medialab en Argos. VPRO Medialab verkent de mogelijkheden om verhalen te vertellen door, met en over nieuwe technologie en maakt aan de hand van ooggetuigenverslagen en video’s een 3D-reconstructie van de studentenprotesten op 6, 7 en 8 mei in Amsterdam. Op 12 oktober is er op NPO Radio 1 een uitzending van Argos over de proportionaliteit van het politiegeweld waarmee de studentenprotesten ontruimd werden. Alle bijdragen, inclusief extra video’s, artikelen en interviews, zijn vanaf 12 oktober  terug te vinden op onze dossierpagina.

sprekers

Femke Halsema

is burgemeester van Amsterdam.

Peter Malcontent

is docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Kamran Ullah

is hoofdredacteur van De Telegraaf.

Peter Paul Verbeek

is rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam.

Martijn Dekker

is senior docent Politicologie en Conflict Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

René de Beukelaer

is hoofdofficier van justitie van het parket Amsterdam.

Noah

is student en oud-voorzitter van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam.

Daniël

is oud-student van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie raakte hij bevriend met een Palestijnse studiegenoot, die internationaal in het nieuws kwam. 

Carlos

is student aan de Universiteit van Amsterdam en een van de studenten die ten tijde van de protesten onderhandelde met het College van Bestuur van de universiteit. 

Achtergrondverhalen

Interview met de makers

In de tweedelige serie Medialogica Ontleedt onderzoeken Tjebbe Venema en Frederick Mansell de beeldvorming rondom de studentenprotesten en spreken ze met studenten, docenten, rectoren, media, het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Vaak gaan Medialogica-uitzendingen over nieuwsonderwerpen waarbij het stof is neergedaald. Dat is in het geval van de studentenprotesten niet zo. Hoe gingen zij te werk?

Barricades op de campus: een reconstructie van de studentenprotesten door Argos

De verontwaardiging over de oorlog in het Midden-Oosten leidt dit voorjaar wereldwijd tot spontane of aangekondigde demonstraties, ook op universiteiten. Begin mei is het raak in Amsterdam. Wat begint als een vreedzame bezetting van een universiteitsterrein mondt uit in een grimmige sfeer in de stad en heftig politieoptreden. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

3D-reconstructie van de studentenprotesten

VPRO Medialab verkent de mogelijkheden om verhalen te vertellen door, met en over nieuwe technologie. Aan de hand van ooggetuigenverslagen en video’s is een 3D-reconstructie gemaakt van de studentenprotesten op 6, 7 en 8 mei in Amsterdam. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Argos en Medialogica.

3D-reconstructie


De gebeurtenissen rondom de studentenprotesten op de UvA afgelopen mei hebben een breder maatschappelijk debat rondom het demonstratierecht en de proportionaliteit van politiegeweld op gang gebracht. Om beter te kunnen begrijpen hoe de protesten zo uit de hand hebben kunnen lopen, heeft VPRO Medialab in samenwerking met Argos en Medialogica een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen in een 3D-model. 

Meer Medialogica