Het effect van mensen om je heen met dezelfde ervaringen, hetzelfde lot, kan een positieve invloed hebben op het individu.

Luister naar Wouter

Wouter van der Meulen, waar Stine uitgebreid mee spreekt in de aflevering, speelt mee met singer-/songwriter Rubenson.

"Ruben ‘Aanschouw, een zoon’." Door een simpele samenstelling van geboortenaam en betekenis werd de naam Rubenson geboren.
De oorsprong van zijn muzikale expressie gaat terug naar zijn tienerjaren waar hij al fluisterend z’n eerste cassette bandjes vol zong met melodieuze zanglijnen. Geïnspireerd door artiesten als Neil Young, Eddie Vedder en The Eagles vormt hij in 2005 zijn eerste akoestische band ‘Pleen’. In verschillende formaties bleef hij met deze band landelijk actief tot 2013, met als hoogtepunt winnaar van de Haagse popprijs in 2010. Na een periode van zelfonderzoek vindt hij in 2016 zijn liefde voor de muziek terug. Dit resulteert anno 2020 in de single Is There Anything Else? waarin de kwetsbaarheid van zijn innerlijke reis goed voelbaar is. Ruben wordt ondersteund door Wouter van der Meulen (bassist), Rogiers Burgers (leadgitaar) & Daan Henzen (percussie/drums).

Luister drie nummers die Ruben samen met Wouter speelt.

Lees meer

Over deze aflevering

Ex-officier bij de luchtmobiele brigade Koen Brinkgreve raakte op drift na diverse uitzendingen naar oorlogsgebieden. Als de broederschap, waar hij aan hecht, wegvalt bij thuiskomt, gaat hij op zoek naar nieuwe manieren om zich te verbinden met anderen - hij wordt ademtherapeut.

Koen Brinkgreve

Basgitarist Wouter van der Meulen verloor de grip tijdens zijn jonge jaren als punkmuzikant en raakte verslaafd aan de heroïne. Met een gedisciplineerde groepstherapie kwam hij niet alleen zijn eigen verslaving te boven maar helpt hij nu anderen om hun verslaving het hoofd te bieden.

Wouter van der Meulen

Dat die positieve kracht van de groep ook verslavend kan werken zien we bij advocaat Samuel Vermeulen. Zijn rumoerig verlopen leven begon bij de Bhagwan, van wie zijn ouders volgelingen waren. Samuel is bang dat hij zonder een ander naast zich niemand is. Met als gevolg ingewikkelde relaties met talloze vrouwen en een rondgang langs vele levensgeluk-therapieën. Hij zegt zijn goedbetaalde baan als advocaat op om achter de redenen van zijn groeps-verslaving te komen.

Samuel Vermeulen

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven licht toe waarom groepen kunnen helpen bij psychologische problemen van het individu. En waarschuwt voor de keerzijde: de totale afhankelijkheid van de groep.

Jean-Pierre van den Ven

De andere afleveringen